30-03-12

Korte geschiedenis van Meuzegem


De naam Meuzegem is afkomstig van “ Muso “,  een Frankische Germaanse familie die  neerstreek op het Brabantse plateau rond 700 voor Christus.  Muso-inga-heim, wat zoveel betekent als Muso-familie-huis, is dus de woonplaats van de familie van Muso. Deze bezat een gebied van 12 bunder land  - een traditionele mansus – op de drieledige kouter van de Blakenberg.

Na de christianisering van de Friese en de Frankische gebieden werd rondom de villa van de Heren van Museghem een kerk gebouwd rond 803 na Christus.  In september 1112 werd deze kerk, samen met een hoeve, de latere Onze- Lieve- Vrouw- hoeve, en 2 mansi land, als dotatiegoed afgestaan aan de abdij van Dielegem in ruil voor het onderhoud en de bediening van de kerk. Daarnaast hadden de Heren van Meuzegem ook nog goederen in Wolvertem en in Jette.

Zoals gebruikelijk bij de kleine landadel toonden ze hun macht door een ringwalburcht op te richten in de 11e eeuw. In de 13e eeuw verarmde het Huis van Mosenghem en werden de bezittingen verkocht  aan een Duitse ridderorde die gevestigd was in Pitsenburg-Mechelen.

Deze ridderorde bundelde al haar goederen in deze streek en bracht ze onder in een leenhof met zetel in het “ Hof van Meuseghem “.  Zo bleef de helft van de parochie bestaan als aparte eenheid tot aan de Franse Revolutie.
Heel even – van 1797 tot 1811 – was Meuzegem een zelfstandige gemeente met Antonius de Cock als burgervader.  Daarna werd het gebied samengevoegd met Wolvertem.

Onder de inwoners van Meuzegem zijn er  twee personen  met  een zekere beroemdheid : Jan Frans Stallaert, een dichter-muzikant die in 1777 mede-oprichter was van de Harmonie St Cecilia in Merchtem en Miel Van Cauter, wereldkampioen wielrennen bij de beloften in 1955.

In 2012 viert de parochie het 900-jarig bestaan van de eerste akte waarin de naam Meuzegem wordt vermeld.

00:26 Gepost door email : willempy@skynet.be | Permalink | Commentaren (0)

21-03-12

Enkele kunstenaars die al ingeschreven hebben om een kunstwerk af te leveren voor deze tentoonstelling vragen of er foto's beschikbaar zijn van de binnenzijde van de kerk.

 

 

Kerk1_foto.jpg

Kerk4_foto.jpg

Kerk6_foto.jpg

hoogsaal.JPG

preekstoel.JPG

zijaltaar.JPG

zijaltaar 2.JPG

 

22:33 Gepost door email : willempy@skynet.be | Permalink | Commentaren (0)