04-04-12

Emiel van Cauter, mijn idool ...... Ivan de Mars

200 b.jpg

 

 

 

Geboren te Meuzegem op 2 december 1931. 

Hij liep school te Wolvertem tot het 6e leerjaar en ging daarna naar Braine l’Alleud op internaat.

 

 

 

 

 

 

201 b.jpg

 

Zijn moeder Lis wou dat hij zijn frans zou leren om verder door het leven te gaan.

Miel zijn eerste doel was schoolmeester worden, want hij was een hele goeie student.

 

 

 

 

012.jpg

 

Hij was een jongen met een enorme wilskracht en een goed uithoudingsvermogen. Daarom moest hij zijn energie kwijt en ging hij het proberen in de wielersport.

Er was thuis wel enig protest vanwege het "koereurke spelen", maar Miel zette door en nam op een zonnige zondag de damesfiets van moeder uit de stal en ging stiekem koersen in een wedstrijd voor "beginnelingen". 

De weken daarna herhaalde hij deze maneuvers.

Hij voelde dat er nog geen winst in zat, maar volgde wel gemakkelijk de andere renners.

Toen hij beter en sneller werd had hij intussen steun van lokale supporters en kreeg hij zijn eerste koersfiets ........ en onze Miel was vertrokken.

 

 

001 b.jpg

 

 

Hij was "nieuweling" van 1949 tot 1951, daarna "liefhebber" van 1952 tot half 1955 en "beroepsrenner" tot 1959.

Hij werd wereldkampioen bij de Liefhebbers in 1954 te Solingen in Duitsland.

Hij werd Belgisch kampioen bij de beroepsrennes in 1955 te Marche en Famenne.

 

 

091.jpg

 

Ik herinner me nog levendig enkele opmerkelijk gebeurtenissen van Miel. Als jonge knaap zat ik dikwijls op de hoeve van "smetteken" , de bijnaam van Miels’ ouders.

Op een zomeravond ging Miel paard rijden, want bij "smetteken" waren paarden hun broodwinning; ze deden namelijk huwelijken en begrafenissen met koets en paard. Miel zei altijd " ik ra rond met werm vlies en kaat vlies". Miel ging niet met 1 paard rijden maar met 2.  Hij liet de paarden naast elkaar rijden, waarbij hij recht op de rug van de paarden ging staan, gelijk in ‘t circus.

032.jpg

 

Hij was altijd bereid om zotte toeren uit te halen. Zo reed hij een veldcross met een sigaret in zijn mond.

 

089.jpg

 

Miel had ook vroeg een auto, het was een "Opelleken" waarmee hij door de straten van de gemeente reed en wij, zo fier als een gieter, mochten meerijden.

Hij vertelde mij dikwijls over zijn belevenissen onderweg en tijdens de wedstrijden. Ik mocht zelfs meermaals met zijn koersfiets in het dorp rondrijden en dan voelde ik mezelf de gelukkigste snotneus van Meuzegem.

092.jpg

 

 

Er werd ook keihard gewerkt op de boerderij, de koeien moesten s’avonds gemolken worden en ook op het land was er werk zat. Miel moest vroeg opstaan , het land bewerken en tussen het werk door, gaan koersen . Daar had ik enorm respect voor.

 

083.jpg

 

Al zijn uitslagen en trainingen heeft hij opgeschreven in schoolschriftjes welke moesten doorgaan als dagboek. Toen hij in het huwelijksbootje stapte heb ik mijn dorpsgenoot uit het oog verloren, maar ik zag hem nog regelmatig op de ouderlijke hoeve. Dan kwam hij bij moeder Lis op het erf gereden met zijn Lamborghini. Miel was een zakenman geworden.

 

 202.jpg

 

 

Miel was mijn idool, mijn gebuur en mijn vriend, waarvan ik veel te vroeg afscheid heb moeten nemen.

Ivan de Mars

Meise 29.03.2012

22:42 Gepost door email : willempy@skynet.be | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.