19-08-12

MEUZEGEMSE VERHALEN nr 1

De geheime zoektocht van pastoor Verhasselt.

 

Volgens ............RDC ........ had pastoor Verhasselt in de vroege jaren 50 interesse om de geschiedenis van Meuzegem te ontrafelen.   Zo ging hij, vergezeld van twee misdienaars F.V. en F.S. op zoek naar "het weggezonken kasteel van Meuzegem".

 IMG_0120.jpg

Ze namen spade en schop mee en gingen in het diepste moeras langs de Valbeek verschillende pogingen wagen. 

Dat lager gelegen gebied lag in het borghtbos en was deels volgestort met puinafval uit het Brussels Noordkwartier. 

Er was toen nog geen sprake van het Wolvertems gemeentestort.

 

 

 

 

 

Helaas ........ tevergeefs.   De goede man putte zijn kennis uit de oude dorpsverhalen en had niet de mogelijkheid om de juiste archieven te raadplegen zodat de locatie van de Meuzegemese burcht nog lang verborgen bleef.  Nochtans waren in 1912 de contouren van de twee terpen nog duidelijk zichtbaar maar de erosie en de akkerbouw deden de heuvel geheel verdwijnen uit het landschap.   Zelfs het gemeentebestuur was niet op de hoogte bij de aanleg van de Veilingbaan die de Meuzegemse burcht in twee verdeelde. 

 

IMG_0207.jpgVerleden jaar werd nog een collector aangelegd met een pijpleiding in de borghtwallen.   Volgende keer zullen we het gemeentebestuur beleefd verzoeken om een archeologisch onderzoek op te starten ...... misschien kunnen we een paar 1000-jaar oude huishoudelijke restanten aan ons patrimonium toevoegen. 

 

18:09 Gepost door email : willempy@skynet.be | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.