21-12-14

OUDE BIDPRENTJES van Meuzegem

1b.jpg1a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2a.jpg

2b.jpg

 

3a.jpg

3b.jpg

 

 

4a.jpg

4b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5a.jpg

5b.jpg

 

6a.jpg

6b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7a.jpg

7b.jpg

 

 

8a.jpg

8b.jpg

 

 

 

 

22:28 Gepost door email : willempy@skynet.be | Permalink | Commentaren (0)

03-12-14

MOORD TE MERCHTEM

moord.JPG

 

  

 

 

 

Onlangs vond ik in een oude krant een artikel uit onze streek.   Mijn nieuwsgierigheid werd aangescherpt doordat de details in de berichtgeving heel vaag en onjuist bleken , de spelwijze buiten beschouwing gelaten.

Kopie van moord.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

IMG_7974.jpg

 

 

Het slachtoffer , "Josephine de Donker" , werd geboren op Blakenbergen,  aangegeven op het gemeentehuis van Brussegem op 04.07.1878 en diezelfde de dag gedoopt in de kerk van Meuzegem als   Maria Florentina de Donder.

 

 

Florentina was de dochter van Jan Baptist de Donder (Wolvertem) en Maria Cooremans (Merchtem)

De familie de Donder had een kuiperstraditie opgebouwd  te Merchtem en de grootvader was naar Blakenbergen afgezakt om er "in te trouwen " met een Maria Geeroms.

 

Kopie van Linthout 1.jpg

 

 

Zij hadden een woonst in de huidige Linthoutstraat (nr 56) te Merchtem.

 

In het midden van de 19e eeuw behoorde dit grondgebied toe aan de gemeente Brussegem en had de woonst een andere straatnaam en nr : Blaekenberghen nr 42

 

Vermits de inwoners hun kerkelijke verplichtingen nakwamen in Meuzegem werd deze locatie in de volksmond  "den Meusegemschen Hoek " genoemd .

 

 

 

 

Het was in die tijd gebruikelijk dat de landelijke jonge meisjes zich gingen aanbieden als dienstmeid bij de rijkere burgerklasse in de nabije hoofdstad.   Florentina had gekozen om dagelijks hulp te bieden aan haar grootvader, Jan Cooremans.    Die had een kleine boerderij langsheen de Molenbeek op Terlinden en hij hield er samen met zijn vrouw Elisabeth ook een herberg open. 

 

Kopie van linthout 2.jpg

 

 

 

 

 

Tweemaal daags legde zij via de voet- en landwegen en langsheen de veldafbakeningen het traject af ........ tot op een dag .......... zaterdag 1 september 1894 .......... na de oversteek van de Broekstraat (huidig Breestraten) ......... 200 meter verder het hoofd werd ingeslagen.........

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Veel vragen dringen zich op : Werd zij mishandeld ? Werd zij geviseerd ? Had zij afgewezen aanbidders ? Waarom werd zij niet beroofd van haar geld ? Was het al donker ? Was het niet na 19.00 uur ?  Misdaad gepleegd in een open veld, zonder getuigen ? Waarom juist op dit stuk open veld ? Was er wel een voetweg ?   

1860.jpg

 

 

 

Landelijke voetwegen verschijnen bij gebruik ...... en verdwijnen na onbruik.   Kadasterkaart Popp 1860

 

1881.jpg

 

 

 

NGI kaart 1881

 

 

 

1936.jpg

 

In ieder geval , de dader(s) had het moment en de plaats goed uitgekozen , want hij bleef onbekend.   

NGI kaart 1936

 

 

 

Kopie van IMG_7981.jpg

 

 

 

Later werd op de plaats een gedenkteken aangebracht. 

 

Kopie van IMG_7983.jpg

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info over deze gruwelijke gebeurtenis vinden we bij Lisette van Ginderachter.   Zij verrichtte onderzoek naar de moord en heeft het verhaal in een toneelvorm gegoten voor  't Merchtems Volkstheater.  

" ..... Florentina stapte elke dag via een voetwegje in het gehucht Breestraeten naar de boerderij van haar grootvader. Ze had eerder al aan haar grootmoeder verteld dat ze onderweg soms werd lastig gevallen maar niemand had daar erg in. Florentina moest van haar grootmoeder elke dag voor het donker thuis zijn. Toen ze die zaterdagavond niet thuis kwam, ging haar grootmoeder, samen met twee buren, Florentina zoeken. In de veldwegel in Breestraeten troffen ze Florentina dood aan. Het meisje was zwaar toegetakeld ........ De moord op Florentina veroorzaakte een schokgolf in het toen nog kleine dorp. De wildste geruchten deden de ronde. Het meisje was gewurgd volgens de ene, doodgeknuppeld volgens de andere. Hoe ze precies om het leven werd gebracht, is nooit opgehelderd, maar fraai was het alleszins niet. Vermoedelijk werd het meisje ook verkracht. Ik heb in mijn zoektocht naar de waarheid achter de moord met heel veel mensen gesproken. Maar veel oudere mensen durven zich nog altijd niet uitspreken over de hele zaak. Getuigen zijn er immers niet meer. De oudere mensen die nog iets weten over de moord, hebben het verhaal ook van hun ouders horen vertellen. De moordenaar van Florentina werd nooit gevat. Meer zelfs, er werd destijds amper onderzoek verricht naar de feiten.

Er zijn twee hoofdverdachten in het verhaal en het staat vast dat een van hen de moordenaar is.    Namen mag ik niet noemen. 

De vader van een van die twee kerels was blijkbaar een goede vriend van de toenmalige burgemeester. Sommige mensen vermoeden dat de hele zaak daardoor in de doofpot is beland. Ook vandaag, 120 jaar later, ligt de moord nog altijd heel gevoelig in Merchtem. We zullen nooit met zekerheid weten wie de moordenaar was.  Niemand durft iets te lossen. 

De dader heeft zijn geheim meegenomen in zijn graf. "

13:56 Gepost door email : willempy@skynet.be | Permalink | Commentaren (0)